пʼятниця, 7 жовтня 2016 р.

Трапістскій монах-затворник, що згодом став католицьким священиком, чия каліграфія надихнула Стіва Джобса - і вплинула на дизайн Apple.

Трапістскій монах-затворник, що згодом став католицьким священиком, чия каліграфія надихнула Стіва Джобса - і вплинула на дизайн Apple.

Лідери успішних корпорацій знають про те, що виробляють, все до найменших дрібниць. Продукція Apple по праву займає передові позиції серед гаджетів в плані дизайну та інтерфейсу. Не дивно, зважаючи на те, що засновник компанії Стів Джобс навчався каліграфії у визнаного майстра, ченця-трапіста, викладача, а згодом католицького священика - отця Роберта Палладіно.

Ім'я Палладіно не згадується в жодній з офіційних біографій Джобса, але він помітно вплинув на засновника Apple і його бізнес-імперію. Джобс відвідував заняття Палладіно в Портландському коледжі Рід (Portland’s Reed College), про що він згадав у своїй знаменитій промові в Стенфордському коледжі роками пізніше.




Паладдіно, який залишив цей світ у лютому 2016 віці 83 років, працював професійним каліграфом до останньої хвилини свого життя.  Ще будучи 17 річним хлопцем 1950 році він вступив до затворницького монастиря трапістів в Нью Мехіко, аккуратний почерк молодого послушника був помічений монастирським переписувачем, який почав навчати Палладіно мистецтву каліграфії.


 В 1968 році Палладіно залишає життя монаха-затворника. В 1968 році він одружується на своїй дружині Кетрін і з цього ж року починає викладати каліграфію в різних американських навчальних закладах. В 1970 році у нього народжується син.


В 1972 році Стів Джобс вступає в Portland’s Reed College, де викладав Палладіно. Джобс провчився в коледжі Рід всього семестр, але після відрахування відвідував окремі курси, які його цікавили, в тому числі каліграфію.

Роберт Палладіно створив цей зразок дошки - з зображенням алфавіту - курсивом в 1972 році, в тому ж році Стів Джобс поступив в Рід-коледж. (Надано Reed College)


"Рід коледж в той час пропонував певно найкращий в країні курс каліграфії. Тому кожен плакат, кожна етикетка на шухляді у нашому кампусі, були прекрасно каліграфічно оформлені. Так як я залишив навчання, і мені не потрібно було відвідувати заняття, я вирішив ходити на курс каліграфії, щоб навчитися – як таке робити. Я дізнався про шрифти із засічками та без них, все про відступи між різними комбінаціями букв, про те, що робить прекрасну поліграфію – прекрасною. Вона була чарівною, як в старих книгах. Мистецьки вишуканою, у спосіб неосяжний для науки. І це мені здалося надзвичайним. Я й не сподівався, що ці знання будь-коли застосовуватиму у моєму житті. Але через десять років, коли ми розробляли перший комп`ютер Macintosh, все це стало в пригоді, і ми втілили все це у Мак. Це був перший комп`ютер з красивою поліграфією. Тож, якщо б я не пішов на той курс у коледжі, Mac ніколи б не мав кілька гарнітур чи шрифтів з пропорційними відступами. А оскільки Windows просто зкопіювали з Mac, то ймовірно, що жоден персональний комп`ютер не мав би цього. Якщо б я не залишив коледж, я б ніколи не потрапив на цей курс каліграфії, тож персональні комп`ютери могли б і не мати теперішньої чудової поліграфії." - сказав Джобс в промові для випускників коледжу міста Стенфорда в  2005 році.


 Крім Джобса у Палладіно були інші студенти, що стали знаменитостями, включаючи Самнера Стоуна, відомого дизайнера Adobe, який створив шрифт ITC Stone.

Після смерті коханої дружини 1987 року, Роберт Палладіно став католицьким священиком в 1995 році.


В інтерв'ю в 2008 році отець Роберт Палладіно згадував, як Джобс прийшов до нього на консультацію, вже будучи главою Apple, і розпитував його про букви грецького алфавіту для шрифту. Отець Палладіно,  ніколи не користувався комп'ютером, але вважав дотепним той факт, що його називають учителем каліграфії Стіва Джобса.











«Не знаю, чи стали в нагоді йому мої грецькі літери, але ми добре провели час. Він розповідав мені про те, що таке комп'ютер, бо я поняття не мав, що це таке», - сказав отець Палладіно виданню The Hollywood Reporter в 2011 році, після того, як сам Джобс помер - «Стів був хорошим хлопцем, дійсно приємною людиною, яку тільки  можна було б зустріти».

Проте, як зазначає видання : "Спроби отця Палладіно, відновити контакти з Джобсом після того, як популярність компанії стрімко зросла, були відкинуті Apple, офіс якої відповідав мовчанням тихішим, ніж закритість будь-якого монастиря трапістів." 


Джерела: 

http://ittest.com.ua/Jobs.html

https://www.washingtonpost.com/news/arts-and-entertainment/wp/2016/03/08/the-trappist-monk-whose-calligraphy-inspired-steve-jobs-and-influenced-apples-designs/

http://www.reed.edu/reed_magazine/sallyportal/posts/2016/rip-father-palladino-master-of-letter-forms.html

http://www.reed.edu/calligraphy/palladino_interview.html

http://www.reed.edu/reed_magazine/aug2003/features/music_of_words/index.html







Немає коментарів:

Дописати коментар